3️⃣

Modul 3: Er kunstig intelligens farligt?

Er kunstig intelligens farligt?

Se først de tre videoer i modul 3. Derefter kan du læse den korte tekst, inden du kan løse refleksionsøvelsen.

AI-Dommedag

Misinformation fra AI

Misbrug til falske nyheder og falske profiler

Falske nyheder

Falske nyheder, eller fake news, er en stor trussel mod samfundet, fordi de kan få folk til at tro på noget forkert og skade tilliden til samfundet og medierne. Med kunstig intelligens (AI) er det blevet nemmere at sprede falske nyheder hurtigt og i stor skala, da AI kan skabe mange artikler med forkerte oplysninger. AI kan også bruges til at oprette falske sociale medieprofiler eller endda skabe overbevisende falske videoer og stemmer, kendt som deep fakes, hvilket gør det svært at skelne mellem hvad der er ægte og falsk.

  • Større risiko med AI: AI gør det muligt at sprede falske nyheder hurtigere og mere overbevisende end før.
  • Deep fakes skaber usikkerhed: Kunstig intelligens kan skabe falske videoer og stemmer, der gør det svært at se forskel på virkelighed og fiktion.
  • Vigtigheden af kildekritik: Det er afgørende at være kritisk overfor information online og sikre sig, at nyheder kommer fra troværdige kilder.
  • Teknologi mod teknologi: Der arbejdes med AI for at bekæmpe spredningen af falske nyheder, hvilket viser, at AI både kan være en del af problemet og løsningen.

Reflektionsøvelse

Reflekter over, hvordan kunstig intelligens kan misbruges:

1. Tænk på måder, kunstig intelligens kan bruges på dårlige måder:

  • Kan du komme på eksempler, hvor computere eller apps gør noget, der ikke er godt for folk eller steder? Tænk på noget, du har set eller hørt om, hvor teknologi ikke gjorde det rigtige.

2. Vær kritisk, når du læser nyheder om kunstig intelligens:

  • Når du hører om noget fantastisk, en computer har gjort, hvad er nogle ting, du kan tænke over for at vide, om historien er sand? Kan du komme på et eksempel på en nyhed, der lød for god til at være sand?

3. Pas på, når du bruger sociale medier med kunstig intelligens:

  • Har du set, hvordan nogle apps kan vise dig ting, der får dig til at bruge mere tid online? Hvorfor tror du, de gør det, og hvordan føler du dig om det?

4. Overvej andre områder, hvor kunstig intelligens kan være en risiko:

  • Kan du tænke på andre steder eller situationer, hvor computere og smart teknologi måske ikke altid er det bedste valg? Tal om, hvorfor det kan være et problem, og hvad vi kan gøre for at holde tingene sikre.
Ekstramateriale - Bias