1️⃣

Modul 1: Hvad er kunstig intelligens?

Hvad er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er når computere kan gøre ting, det normalt kræver menneskelig intelligens.

I dag har man teknologier, der forsøger at efterligne, hvordan den menneskelige hjerne fungerer for at prøve at få computere til at gøre det samme.

Hvad er generativ AI?

For nylig har vi set et stort fremskridt inden for et område af kunstig intelligens kendt som generativ AI. Dette område handler om at skabe nye ting som tekst, billeder og lyd. Nu kan vi træne store computere med masser af data. De virker meget bedre end før.

For eksempel har vi ChatGPT, en chatbot der hurtigt kan lave tekster, der ser ud som om de er skrevet af et menneske. Et andet eksempel er DALL-E, som kan lave realistiske billeder.

Disse teknologier er specielle, fordi de ikke bare finder eller søger efter information på internettet. I stedet laver de noget helt nyt for hver bruger. Det er som om de har en form for intelligens, men det er kunstigt og findes i en computer.

AI der gætter det næste ord

ChatGPT og andre værktøjer som kan generere tekst, bliver drevet af det man kalder en stor sprogmodel - eller en large language model (LLM).

Målet har været at skabe en kunstig intelligens, der er lige så god til at skrive som mennesker.

Man havde en idé om, at hvis den kunne gætte på det næste ord eller dele af ord i en sætning, ville den kunne formulere hele tekststykker, som var af høj kvalitet.

For at træne teknologien har man fjernet ord forskellige steder i teksterne, som modellen så skal gætte på.

👉
Lad os tage et eksempel: “Der er et yndigt _____” —> Hvad ville du gætte på? Du ville nok skrive “land”. GPT’er fungerer på samme måde.

I øvelserne nedenfor kan du selv prøve, hvordan det virker.

Øvelse 1

I feltet nedenfor kan du skrive en tekst, og så bede den kunstige intelligens om at gætte på det næste ord.

Kan gætte helt forkert

Som du sikkert så i øvelsen, er den kunstige intelligens ret god til at gætte på det næste ord - men nogle gange gætter den også helt forkert.

Man kan også drille den til at skrive nogle sjove ting, og så er der nogle ting, som den ikke vil svare på. Store sprogmodeller bliver også trænet i, hvordan de skal opføre sig, og om der er nogle emner, der ikke må svares på. Derfor vil de ikke svare på følsomme eller ulovlige emner. Det vender vi tilbage til i det 3 modul.

image

Øvelse 2

Få den kunstige intelligens til at generere det næste ord ud fra denne tekst:

👉
Prøv nu at fjerne eller ændre nogle af ordene og få den kunstige intelligens til at skrive igen.

Opsummering

Det var altså en introduktion til kunstig intelligens. Det vigtigste, du har lært her er:

  • Kunstig intelligens forsøger at bruge maskiner til at efterligne menneskelig intelligens.
  • Hvordan generative AI kan generere nye ting som tekst, billeder og lyd ved hjælp af store modeller trænet med masser af data.
  • Store sprogmodeller gætter på det næste ord i en tekst.
🧑‍🔧
Ekstraøvelser